Stoppa tjuven

Det stjäls som aldrig förr på svenska byggarbetsplatser, vilket filmen belyser. Maskiner, utrustningar med mera för cirka 1,5 miljarder försvinner varje år. Det motsvarar priset för cirka tusen småhus!

Det är inte enbart det stulna som utgör en kostnad. Störningar i produktionen, extraarbeten m.m. kostar också. Det finns dessutom ett stort mörkertal. Mycket som stjäls polisanmäls aldrig eftersom det upplevs som ett arbete som inte ger något tillbaka. Självriskerna är också ofta så höga att en anmälan till försäkringsbolaget inte heller lönar sig.

Stölderna sker på såväl arbetsplatser och maskindepåer som andra uppställningsplatser. De begås inte enbart på grund av dåligt skydd utan är ofta resultatet av noggrant planerade och genomförda aktioner. Denna brottslighet drabbar i första hand byggentreprenörer och maskinuthyrare. Som en följd av detta drabbas även försäkringsbolag och i en förlängning slutkunden.

En informationsskrift med praktiska råd och tips om hur man kan förhindra och försvåra stölder på byggarbetsplatser kan du beställa här.

Rapporten från projektet kan du beställa här.

www.youtube.com/watch?v=ViOCGXab6rU

stoppa_tjuven.gif

skriv ut